Pránajáma

Gondolkodtál már azon, hogy miért tartozik egy jógaórához hozzá a légzőgyakorlat? Lehet, hogy nem is érted miért „kell” ez az órához, hiszen ez nem mozgás, miben is tudna segíteni?!

Most megosztom Veled is saját tapasztalataim.

Nagyon ritka az olyan jógaoktató, akinek valamilyen gyakorlat nem okozott nehézséget, nem érzett ellenállást. Nekem ilyen volt a pránajáma gyakorlása és a hátrahajlások (de ez utóbbiról majd a későbbiekben olvashattok). Az ászanák, testhelyzetek gyakorlása közben már elindul a légzésünk irányítása és megfigyelése. Ez azonban sokak számára igen csak nehéz feladat. Egyrészt egyszerre mozogni és a légzésre is figyelni összehangolt tudatállapotot feltételez, másrészt ha nem megfelelően lélegzik az ember, akkor a mozgásban akadályok lépnek fel. 

Ezért az órák elején és végén ráhangolódunk a saját légzésünkre, feltérképezzük és elkezdjük irányítani. Ez elsőre lehet furán hangzik, hiszen mit is lehet megfigyelni a légzésen, az „van és kész”. 

Azonban sokat. 

Te is most ülj le és ahogy olvasol közben figyeld hova lélegzel: mellkasod mozdul meg, vagy a has területe? Minkettő?

Ha mellkasi légzéssel lélegzel, akkor a szimpatikus idegrendszeri tónust erősíted. Tudom milyen „szimpatikus”-nak tűnik, mégsem az valójában, mert ez arra való, hogy tettre kész legyél, menekülj, leöld a vadat. De semmiképpen sem arra, hogy nyugodt maradj. Ehhez a hasi légzés elsajátítása szükséges.Hasi légzőgyakorlat során paraszimpatikus tónusba hangolódik az idegrendszer, nyugalmi állapotban hangolod. Ez azért mégis talán a szimpatikusabb?! 

De ez még csak légzőgyakorlat. Irányítod a figyelmed, a tested, figyeled a fejlődést a változást a légzésed minőségében, a közérzetedben. No és ilyenkor gördülnek eléd az akadályok. Ilyenkor jön az ellenállás, hogy ez nem jó, ez nem esik jól, ez hülyeség, ezt minek kell gyakorolni, ez nem is valódi probléma. Az elméd, az egód folyamatosan kifogásokat gyárt, hogy ne juss el a teljes tudatosságig, ahova a pránajámán keresztül juthatsz el.

Légy résen, konzultálj a tanároddal, mentoroddal, mestereddel, mert elérted azt a pontot, amin segítséggel könnyebben át tudsz lépni.

Namaste

Orsy

Facebook
Pinterest
Twitter