Béke

Az elmúlt időszak biztosan sokunk számára alakított olyan helyzeteket, amikor pont a békét, a belső nyugalmat nem tudtuk vagy nem volt könnyű megtartani. 

Próbatételekből nem volt hiány az idei évben, éppen ezért szeretnénk kiemelni a BÉKÉt, így advent idején.Ahogy telnek az évek és egyre bölcsebbek leszünk, egyre inkább érezzük, hogy vannak rajtunk kívül álló történések és vannak, amikre komoly ráhatásunk van. 


Mi történik, ha azokkal a dolgokkal kezdünk el foglalkozni, amelyekre nincsen ráhatásunk? Elvisszük a figyelmünket a jövőbe, nem a jelenben vagyunk és automatizáljuk a jelenben folytatott cselekedeteinket és döntéseinket. Folyamatos belső feszültséget okozunk magunknak. Állandóan „miért”-eken jár az eszünk, elvisszük a figyelmünket a frusztrációnk felé. Egyre komplikáltabb valóságot teremtünk magunk köré, amely nem a békét támogatja.

De mi történik, hogyha tudatosan irányítjuk a figyelmünket? 

Tudatosítjuk magunkban a rajtunk múló történéseket és azokat, amelyek nem rajtunk múlnak. Miért is érdemes azon aggódni, amik nem rajtunk múlnak?! Ha egy-egy döntés vagy választás előtt, egy-egy spontán beidegződés előtt megállsz egy fél-tizedmásodpercre és lefuttatod magadban a reakcióid lehetséges változatait és annak eredményeit?! Ez kb. egy kilégzésnyi idő a nem „béketeli” pillanatban.

Próbáld ki!

Békésnek maradni, a békére fókuszálni vagy a békéről beszélni nagyon könnyű, ha az ember egyedül van. Azonban sokan nem tudjuk megtenni, hogy egyedül legyünk. Ott van a családunk, a gyermekeink, a munkánk, az ügyfeleink, az állandó próbatételek. Ebben a helyzetben valóban nem könnyű. De mi is az az életben?! 

Tudatosan, ha figyeled a légzésed, ha rendszeresen megvizsgálod a döntéseid és a cselekedeteid, akkor egyre többször fordul majd elő veled is, hogy már nem rutinból cselekszel, nem sodródsz bele olyan frusztrációt okozó szituációba, amiben egyáltalán nem szeretnél egy másodpercig sem időzni. 

Adj időt magadnak!

Időzz a tudatosságban, időzz a békében.

Namaste

Orsy

Facebook
Pinterest
Twitter